Budapest

Budapest, melyet gyakran “Közép-Európa gyöngyszemének” is neveznek, természetföldrajzi adottságainak köszönhetően talán a világ egyik legszebb fővárosa. A város a Duna két partján, az Alföld és a dombvidékek találkozásánál fekszik: Magyarország fővárosa, az ország politikai, művelődési, ipari, kereskedelmi és közlekedési központja, valamint nevezetes gyógyfürdőváros.

 

A Citadella, a Gellért-hegy tetején fekvő erőd. Az UNESCO a budai Várheggyel és a Duna két partjának panorámájával együtt a Gellérthegyet 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánította. Az erőd keleti, városra néző fala tövében található Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása, a Szabadság-szobor.
A Budavári Palota Budapest egyik kulturális és turisztikai központja. Az ország egyik szimbóluma, amely a XIII-XX. század között végig háborúk, hódítások kereszttüzében állt. A Budavári Palota ma a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapest Történeti Múzeum és az Országos Széchenyi Könyvtár otthonául szolgál.

 

Budapest legszebb és leghíresebb katolikus temploma. A Nagyboldogasszony nevét viselő királyi székesegyházat több szakaszban építették. Mai végleges neo-gótikus formáját Schulek Frigyes által vezetett átépítés sorén nyerte el. Freskóit, üvegablakait a kor legnevesebb művészei közreműködésével alkották.
A Halászbástya Budapest egyik legismertebb műemléke a budai várban. A régi várfalak helyén a Mátyás-templom átépítésével is megbízott Schulek Frigyes tervei alapján épült 1895 és 1902 között, neoromán stílusban. A neve arra utal, hogy a középkorban a várfalnak ezt a részét állítólag a halászok céhe védte. Tornyaiból, teraszairól nagyszerű panoráma nyílik a Dunára, a Margit-szigetre, a pesti oldalra és a Gellért-hegyre is.
Margitsziget
A főváros legszebb, védett parkjában számos ritka, értékes és egyúttal szemet gyönyörködtető növény él. A szigeten védett műemlékeket, valamint a szabadidő eltöltését szolgáló sportpályákat, strandokat is találni. A Margitsziget számos műemléket rejt: a védettnek nyilvánított Víztornyot, zenélő kutat, a ferencesek templomának romjait, a premontreiek Szent Mihály templomának rekonstrukcióját. A sziget befogadja a sportolni vágyókat (sport- és teniszpályák, Hajós Alfréd Sportuszoda, kocogópálya) és a strandolókat is.
Parlament
A Parlament az ország legnagyobb épületeinek egyike, és a főváros legismertebb építészeti látványossága. Az Országház eklektikus, a Duna-part mentén hosszan elnyúló épületét Steindl Imre tervezte. Beépített alapterülete több mint 17 000 négyzetméter; folyosói tíz belső udvart rajzolnak körül. A barokk hagyományokat követő alaprajzra épült neogótikus épületet hatalmas kupola koronázza; a központi kupolát tartó hatalmas oszlopokat Magyarország nagy uralkodóinak szobrai díszítik.
Nagy vásárcsarnok
Az épület azon kevés óriáscsarnok közé tartozik, amely eredetileg is élelmiszer-kereskedelmi központnak készült, és azóta is folyamatosan piac működik benne. A hely nem csak gasztronómiai, hanem esztétikai élményt is nyújt. A gazdag zöldség-, hús-, fűszer-, bor-és ételkínálat mellett ugyanis különlegesség a műemlék csarnok is. A Nagycsarnokban minden megtalálható, ami a Kárpát-medencében és Európától távol megterem. A földszinti élelmiszer-kavalkád fölé nyúló emeleten népművészeti tárgyakat árusítanak, és finom ételeket, jó borokat kínálnak.

Zsinagóga
Európa legnagyobb és a világ második legnagyobb zsinagógája romantikus stílusban épült. Az egykori zsidónegyedben áll, ahol ma is sok zsidó vallású ember él, akik a hagyományokat még mindig őrzik. A Dohány utcai zsinagóga több szempontból is úttörő jellegű volt: ilyen az erőteljes keleties igazodás, a sokszínű nyerstégla használata, a belső térben megmutatott öntöttvas szerkezet.
Szent István Bazilika
Budapest legnagyobb, az ország rangban második temploma a Szent István-bazilika. A Szent István-bazilika, vagy Lipótvárosi plébániatemplom, Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete, Budapest egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetessége. A Szent István-kultusz fő helyszíne: a bazilika névadója az államalapító király, I. (Szent) István, akinek épségben maradt jobb kezét, a Szent Jobbot ereklyeként itt őrzik.
Andrássy út
Az Andrássy út három szakaszra osztható. A szakaszokon mind a beépítettség, mind az útpálya elrendezése és szélessége különbözik. Az első szakasz a Deák Ferenc tér és az Oktogon között húzódik. Az útszakasz hossza 844 m, szélessége 34 m. Itt az út zártsorú, 3-4 emeletes épületek, bérházak között fut. A középső szakasz az Oktogon és a Kodály körönd között található. Itt az út szélessége már 45,5 m. Az 563 m hosszú szakaszon a zártsorú építés megmarad, de az épületek alacsonyabbak és az út szélességének köszönhetően megjelenik a szervizút, így e szakasz már inkább fasor jellegű. A harmadik szakasz a Kodály körönd és a Hősök tere között fekszik. Ennek hossza 656 m, szélessége itt is 45,5 m. Az utat itt különálló paloták, villák szegélyezik.
Állami Operaház
Az Ybl Miklós által tervezett gyönyörű neo-reneszánsz stílusú Operaház, mely 1884-ben nyitotta meg kapuit, az Andrássy út egyik ékköve. A Magyar Állami Operaház klasszikusok, mint Mozart, Wagner és Puccini, valamint magyar szerzők, mint Bartók, Kodály, Erkel, Petrovics Emil vagy Szokolay Sándor műveinek bemutatóhelye. Pompázatos előcsarnoka, elegáns főlépcsőháza és patkó alakú nézőtere közkedvelt turisztikai látványosság.

Hősök tere

A városliget bejáratánál az Andrássy út végén terül a főváros leglátványosabb tere. A Millenniumi Emlékmű eklektikus stílusban épült, félköríves alakban, 85 méter széles, 25 m mély, magassága 13 m, a két szárny között a távolság 20 méter. Az oszlopok között a bal és a jobb szárnyon a magyar történelem 7-7 neves személyiségének bronz szobra áll. Középen a 36 méter magas oszlopon a győzelem géniusza, a kitárt szárnyú Gábriel arkangyal szobra áll, egyik kezében a magyar koronát, a másikban kettős keresztet emeli a magasba.


Széchenyi Gyógyfürdő

A Széchenyi Gyógyfürdő Budapest és egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, melynek építését 1909-ben kezdték meg. A Városligetben található fürdő termálvízellátását jelenleg az 1938-ban átadott II. számú, „Szent István” kút, hidegvízellátását 6 darab kisebb kút biztosítja. A komplexum 3 kültéri és 12 beltéri medencével rendelkezik. A fürdőben különböző gyógykezelések és nappali kórház is működik.