Tömegközlekedés

Budapest tömegközlekedési hálózata busz, trolibusz, villamos, metró és helyiérdekű vasút (hév) vonalakból áll. A buszok, villamosok és trolibuszok 4:30 és 23:00 óra között közlekednek, az ezen kívüli időszakban éjszakai buszok helyettesítik a nappali járatokat.
A három metróvonal a Deák téren keresztezi egymást, ezért itt át lehet szállni bármelyikre. A szerelvények a napszaktól függően 2-15 perces időközönként követik egymást, 4:30-tól 23:10-ig.
A helyi érdekű vasutak (HÉV) a Csepel-szigetre, Ráckevére, a város déli részére, valamint Szentendrére, és Gödöllőre viszik az utasokat.
A vonaljegy – amely autóbuszra, trolira, metróra, villamosra, fogaskerekűre érvényes a vonal teljes hosszán, valamint a HÉV-re Budapest közigazgatási határán belül – metróállomásokon, jegyárusító automatákból, trafikokban vagy újságárusoknál vásárolhatók. Különböző kedvezményes jegyek kaphatóak: szakaszjegy, napijegy, 3 napra turistajegy, hetijegy, 10-es gyűjtőjegy. Érdemes ezek közül az éppen leggazdaságosabbat választani.

A jegyet még az utazás megkezdése előtt a jegykezelő automatánál érvényesíteni kell. A közlekedési eszközökön, vagy a metrókijáratoknál karszalagos, fényképes igazolvánnyal ellátott ellenőrök kérhetik a jegyet ellenőrzésre.

 

Ha figyelembe vesszük a napközbeni rendszeres forgalmi dugókat, valamint a parkolóhely keresés nehézségeit és a parkolás költségeit, kijelenthetjük, hogy turistaként érdemes a tömegközlekedést választani (és a Budapest kártya nyújtotta kedvezményeket kihasználni).